Najbolj iskani so tehnični kadri

Objavljeno:

Image

Gospodarstvo se sooča s težavo pomanjkanja tehničnega kadra

V zadnjih letih so digitalne tehnologije brez dvoma popolnoma spremenile način, kako potrošniki dojemajo vrednost produktov. Tega, kako lahko tehnologija izboljša poslovanje in pomaga približati podjetje svojim strankam, pa se vedno bolj zavedajo tudi gospodarstveniki po celem svetu. Ustvarjanje prilagojene uporabniške izkušnje pa zahteva visoko raven odzivnosti in inovativnosti, ki pa je predvsem odvisna od ekipe strokovnjakov, ki stoji za njo.

Ena glavnih težav, s katerimi se srečujejo vodstva podjetji danes, je pomanjkanje usposobljenih tehničnih in strokovnih kadrov za uspešno poslovanje na jutrišnjem visoko tehnološkem trgu. Specialisti za kadrovanje tehničnih kadrov pa napovedujejo, da se bo v prihodnje boj za tehnične talente še poostril.

Najbolj iskani poklici na svetu v letu 2015 so bili v tehničnih strokah

Raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Michael Page na podlagi podatkov razvitih držav v okviru OECD, je pokazala, da je povpraševanje po usposobljenih tehničnih kadrih zelo veliko. Na vrhu lestvice najbolj iskanih poklicev v letu 2015 so:

  1. inženirji in razvijalci programske opreme
  2. inženirji elektronike
  3. strojni inženirji
  4. medicinske sestre
  5. zdravniki
  6. gradbeni inženirji
  7. elektroinženirji
  8. IT podatkovni analitik
  9. računovodje
  10. inženirji z vodstvenimi sposobnostmi

Področja, kjer se najbolj zaposluje pa so trenutno zdravstvo, znanost in inženiring, trgovina ter industrijska tehnologija. Kot kaže so usposobljeni strokovnjaki na teh področjih v veliko boljšem položaju pri izbiri dobrih kariernih priložnosti doma in v tujini kot ostali iskalci zaposlitve.

Pomanjkanje tehničnega kadra je pereč problem tudi za evropske delodajalce

Tudi evropski delodajalci se soočajo s problemom pomankanja usposobljenega tehničnega kadra, saj je na trgu veliko prostih delovnih mest in premalo kandidatov za njihovo zapolnitev.

Medtem ko je Nemčija nudi največ zaposlitvenih priložnosti na tehničnem področju, pretežno v Berlinu in Münchnu, se na podlagi raziskave zaposlitvenega portala Indeed, večina iskalcev tehničnih zaposlitev odloči za delovno mesto na Irskem in v Veliki Britaniji, predvsem v mestih kot so London in Dublin. Vedno več pa je tudi posameznikov, ki se odločijo za priložnosti zunaj evropskih meja; npr. v ZDA, Kanadi in v hitro rastočih azijskih državah, ki postajajo vedno bolj privlačne za top talente.

Pomanjkanje dobrega tehničnega kadra lahko zelo negativno vpliva na produktivnost in na konkurenčnost podjetji. V prihodnjih letih bodo morala le-ta razviti sodobne načine iskanja, privabljanja in usposabljanja tehničnih talentov, če bodo želela obstati v vedno bolj zapletenem in tehnološko naprednem okolju.