Brez stalnega strokovnega izpopolnjevanja ne gre

Objavljeno:

Image

Nove tehnologije neprestano spreminjajo naš način dela. Delovno mesto, na katerem dan za dnem in letom za letom opravljamo iste naloge na isti način, je stvar preteklosti.  Pri sodobnih delovnih mestih je vedno večji poudarek na izboljšanju produktivnosti in inovativnih pristopih k delu, zato zgolj pridobljena formalna izobrazba in uporaba stalnih praks ne bosta dovolj za uspešno delo.

Sodobni delodajalci pričakujejo od svojih zaposlenih, da se nenehno strokovno izobražujejo in izpopolnjujejo. Odgovornost za profesionalni razvoj zaposlenih pa ni izključno na strani delodajalca, temveč predvsem na strani zaposlenega.

Bodite v koraku s časom

Ne glede na to, ali vaš delodajalec vlaga v vaše izobraževanje, je pomembno, da ostajate konkurenčni na trgu dela. Delodajalci zahtevajo rezultate in vi niste edini strokovnjak na svetu, ki do teh rezultatov lahko pride. To kar počnete vi, počne še kopica drugih posameznikov v isti panogi.

Obvladovanje svoje stroke pa na žalost ni dovolj. Sodobno delovno mesto zahteva neprestano razvijanje novih kompetenc in pridobivanje novih znanj.

Postanite nepogrešljiv član vaše ekipe

Znana ljudska reka »V znanju je moč« ter »Več znaš, več veljaš« ne bi mogla biti bolj resnična. Več kot veste in bolje kot opravljate svoje delo, bolj pomembni in nepogrešljivi postanete za vaš tim oz. podjetje. Če vodstvo v podjetju razmišlja o zmanjšanju števila zaposlenih, bo najprej odpustilo osebo, ki lahko najmanj prispeva k dobremu delovanju tima.  V primeru, da podjetje izbira kandidata za notranje napredovanje, pa vam bo vsekakor štelo v prid dejstvo, da vas sodelavci spoštujejo zaradi razvitih znanj in kompetenc ter zaradi vašega prispevka k doseganju boljših rezultatov.

Zanimivi boste za ostale delodajalce

Vlaganje lastnega časa in denarja v izpopolnjevanje pa se vam bo vsekakor obrestovalo. Kljub temu, da vaš trenutni delodajalec ne ceni vašega truda in osebnega vložka v profesionalni razvoj, pa vas lahko opazi drug delodajalec ter vam ponudi novo priložnost. Podjetja neprestano iščejo kadre, ki že imajo razvita določena znanja in kompetence. Cenijo pa predvsem posameznike, ki so pripravljeni stalno vlagati v lasten profesionalni razvoj.  Dobra plat tega, da ste v izobraževanje vložili le lasten čas in sredstva, pa je, da nimate do trenutnega delodajalca dodatnih obveznosti in lahko preprosto odidete novim izzivom naproti.  

Vaš strokovni razvoj naj bo dejansko vseživljenjski

Kljub temu, da ste se nenehno izobraževali ter imate zaposlitev, v kateri uživate, ne odnehajte. Naj profesionalno izpopolnjevanje postane del vaše vsakodnevne rutine. Vedno se lahko naučite nekaj novega, kar bo pripomoglo k bolj učinkovitemu opravljanja vašega dela.  Poleg tega, pa lahko z dodatnim znanjem postanete res dober mentor vašim sodelavcem in s tem dodatno prispevate k bolj učinkovitem poslovanju vašega podjetja.