Kako se obleči za na razgovor, da bo uspešnejši?

Objavljeno:

Image

Poznamo pregovor – obleka naredi človeka. Seveda to drži tudi pri iskanju zaposlitve in v poslu. Primerna obleka veliko pove o tem, kakšen je vaš odnos do delodajalca in do dela, ki ga želite opravljati. Dobro se je držati vodila »Ne obleci se za službo, ki jo že imaš, pač pa za tisto, ki si jo želiš«, da si izboljšamo možnosti na razgovoru.

Na kaj vse pa je res pametno paziti?

Ocenite situacijo

Če si pred razgovorom izdelate jasno podobo o podjetju, bo odločitev za oblačila, s katerimi boste prepričali na razgovoru, lažja.

Podjetja imajo različne kulture oblačenja, predvsem pa je to odvisno od področja dela in pozicije, za katero se prijavljate. Razlike so že znotraj podjetja, med različnimi oddelki – tehnologi in raziskovalci v laboratorijih imajo drugačna pravila oblačenja kot denimo zaposleni v prodaji ali marketingu.

Ali za delo potrebujete delovno uniformo, ki jo priskrbi delodajalec, in boste v stiku samo s sodelavci? Potem se na razgovoru lahko predstavite bolj sproščeno kot nekdo, ki bo v stiku s strankami ali poslovnimi partnerji. Delodajalec vas mora videti takšne, kot vas bodo videle stranke in partnerji.

Gre za podjetje, ki je moderneje organizirano (odprti prostori, pretežno mlad kader …) ali bolj klasično, korporativno organizirano podjetje? Zagonska in IT-podjetja so po navadi veliko bolj sproščena, kar se tiče pravil oblačenja.

Klasika vedno deluje

Svetujemo, da džins ne glede na delovno mesto pustite doma.  Ni nujno, da  za razgovor oblečete poslovno obleko. Hlače in srajca (za ženske pa lahko tudi krilo) so dober kompromis za bolj sproščeno okolje.

Za bolj izpostavljene pozicije ali tradicionalno okolje vedno dobro delujejo obleka za moške in kostim (hlačni ali s krilom) za ženske. Sta klasična, poslovna, če pa ju dobro kombiniramo z dodatki, veliko povesta tudi o naši osebnosti. Ženskam pri nakitu in ličilih svetujemo: manj je več.

Vseeno je pomembno, da tudi skozi obleko povemo delodajalcu, kdo smo. Če po navadi ne nosite oblek in se v njih nelagodno počutite, vas bo to motilo na razgovoru in ne boste tako sporočeni in samozavestni, kot bi bili sicer. Zato je pomembno, da najdete obleko, v kateri se dobro počutite, da se boste res lahko predstavili v pravi luči. Dobra obleka vam bo dvignila samozavest, v njej se ne boste počutili nelagodno.

Poskrbite, da boste v garderobni omari imeli en ali dva kompleta oblek (ali kombinacije) za razgovore, ki vam bodo služili več let ali sezon. Manjša naložba v kak dober kos ali dva se vam bo dobro izplačala.

Bodite pozorni na podrobnosti

Ko se že odločite za obleko, bolj klasično ali bolj sporočeno, morate biti pozorni tudi na nekaj drugih malenkosti – urejen videz. Še tako dobra obleka ne bo nič pomagala, če pridete neurejeni, z umazanimi čevlji in vetrom v laseh. Celostni videz je pomemben. Če si vzamete pet minut več časa v kopalnici, preden greste na razgovor, si boste pozneje hvaležni.

Oblecite se torej tako, da  boste lahko samozavestni in sproščeni, ko vas bodo povabili v prostor za razgovore.

Pa srečno!