Je čas za menjavo službe?

Objavljeno:

Image

Včasih se zdi, da se je najlažje udobno namestiti in pustiti, da mineva čas. Mnogi ljudje dolga leta ne spremenijo ničesar v povezavi s svojim delovnem mestom, četudi so ga že davno prerasli, jih delo več ne osrečuje, ne motivira in ne izpolnjuje. Lažje se jim zdi vztrajati kot odnehati. Ideja o iskanju službe, privajanju na novo delovno okolje in na nove izzive jih plaši, četudi bi to prineslo vznemirjenje, rast in poživitev. Ste se prepoznali v tem opisu? Vabimo vas k razmisleku, ki vam bo pomagal ugotoviti, če je morda čas, da se premaknete iz udobnega položaja in storite nekaj zase.

Kolikšna je moja stopnja zadovoljstva?

Obstaja nekaj vprašanj, ki si jih je od časa do časa dobro zastaviti.

Je moje življenje rutina?
Me moje delo dolgočasi?
Kako se razumem s sodelavci?
Imam še vedno zagon za delo?
Ko se zjutraj zbudim, me veseli, da začenjam nov dan, ali me misel na naslednjih 8 ali več ur na delovnem mestu odbija?
Sem dobro plačan za delo, ki ga opravljam?
Preživim dovolj časa z družino in prijatelji?
Koliko energije imam vsak dan?
Se veliko (ali preveč) pritožujem?
Sem v službi živčen in razdražen?
Koliko drugim pripovedujem o svoji službi?

V primeru, da vas preletavajo negativni občutki, pomislite, kaj bi vas zjutraj motiviralo in navdušilo. Če bi se jutri zjutraj zbudili in imeli službo svojih sanj, kakšna bi bila ta služba? Kaj bi morali storiti, da to dosežete?

Naredite seznam svojih strasti in prednosti

Priporočamo vam, da si naredite razpredelnico s tremi stolpci. Prvi stolpec »Rad delam« naj vsebuje vse, kar radi počnete, ne glede na to, ali so to aktivnosti v vaši obstoječi službi, hobiji ali stvari, ki vas osrečujejo. Drugi stolpec »Obvladam« naj vsebuje vse stvari, ki jih delate dobro. To so stvari, ki so jih tudi vaši bližnji že opazili in se jih zavedate. Zapišite jih. V tretji stolpec »Sovražim« vpišite vse, česar nočete početi v življenju.

Ko imate seznam, se poglobite vanj in poskušajte združiti strasti s svojimi prednostmi. Razmišljate kreativno in drzno. Ko iščete ideje, ni slabih idej.

Delo opravljajte s strastjo

Psihologija razkriva, da udobje zatira želje in ambicije. Zakaj bi se premaknili iz udobja, ko je vendar tako enostavno obstati na istem mestu? Treba se je zavedati, da je enostavno le zato, ker ste se odrekli večjim sanjam zaradi lahkotnosti in stabilnosti. Enostavnost lahko vodi do zadovoljstva, vendar skoraj zagotovo vodi tudi do dolgčasa. Ko si ujet v navadno rutino, je pogosto težko najti razlog za produktivnost. Zdaj pa si predstavljajte, kako z zadovoljstvom rešujete izzive, ki so vam zanimivi. Nenadoma boste dobili navdih in pripravljeni boste uporabiti svoje sposobnosti. To naj bo vaše vodilo!

Bodite sebični

Vaša kariera se vrti okoli vas - ne okoli prijateljev, družine ali objav na Facebooku. Morda si želite drugačno kariero, kot je vaša sedanja zaposlitev, ali pa si želite še naprej ostati v službi, za katero vam vsi govorijo, da bi jo morali zapustiti. Na koncu dneva greste spat vi in ko se zbudite, greste v službo vi. Zato naj se odločitev vrti okoli ene same osebe – okoli vas! Odločitev je osebna, a prav je, da se zavedamo, kako in zakaj smo jo sprejeli. Naj bo odraz razmisleka, ne lenobe.

Naslonite se na prijatelje

Ko ste sami pri sebi prišli do odločitve, poiščite nasvet prijateljev in znancev, ki so uspešno zamenjali delovno mesto. Nasveti ljudi iz okolice so neprecenljivi, vi pa se lahko odločite, katere nasvete boste upoštevali in katerih ne. Kot vsaka sprememba je tudi sprememba delovnega mesta težka, a hkrati zadovoljujoča. Če želite spremljati svoj napredek, si delajte zapiske. Ti vas bodo spomnili, kako se spopasti z izzivi in kako se veseliti uspehov. To so lekcije, ki jih ne želite pozabiti.