Zaposlitev v IT: Kaj je potrebno za uspešen razgovor?

Objavljeno:

Image

 Na področju informacijske tehnologije je morda bolj kot na kateremkoli drugem pomembna sposobnost reševanja problemov. Zato ne iščite popularnih izrazov, da bi z njimi očarali, ampak se pripravite na dober izziv. Rekruter ali kadrovik bo na razgovoru poskušal ugotoviti predvsem, kako dobro se vaše znanje povezuje z vašo iznajdljivostjo in kakšen je vaš način dela. Za boljšo pripravo vam ponujamo pet smernic, ki za kandidata in delodajalce pomenijo uspešen razgovor.

Predstavite svoje znanje s področja računalništva in programiranja 

Izpraševalec bo želel ugotoviti, kako dobro se spoznate na svoje področje. Pričakujete lahko tudi kakšno praktično nalogo, s katero bodo preverili vaše osnovno znanje.

Pokažite veščine s svojega specializiranega področja 

Če razumete prednosti in slabosti programerskih rešitev, ki ste jih izbrali za izvedbo naloge, jih pojasnite. Zakaj ste izbrali prav to rešitev in ne katere druge? V kakšnem primeru bi se naloge lotili drugače? Predvidite več poglobljenih scenarijev in s tem pokažite širino v svojem razmišljanju. Za vsako specializirano področje je jasno, kaj je tisto, kar je pomembno. Bodite pripravljeni to pokazati in utemeljiti.

Ne skrivajte izkušenj – naj bodo vaša prednost

Pretekla dela in izkušnje nas izoblikujejo in pripravijo na nove izzive. Razmislite, katere izkušnje so na vas še posebej vplivale in kaj ste se iz njih naučili. Lahko gre za strokovna znanja ali pa za odnose s sodelavci. Poskusite te nauke povezati s tem, kar od vas pričakujejo na novem delovnem mestu. Ne pozabite vnaprej raziskati, kakšna sploh sta podjetje in delovno mesto, na katerega se prijavljate!

Kako sodelujete z drugimi?

Zelo pomembna točka razgovora bo vaša sposobnost sodelovanja. To je še posebno pomembno pri mladih na začetku kariere, ki še nimajo dovolj izkušenj. Znate sprejeti kritiko? Si upate postavljati vprašanja, da si bolje razjasnite nalogo? Izpraševalec bo zelo pozoren na tovrstna vprašanja. In še; biti morate sposobni razumeti obstoječo kodo, jo popravljati in izboljševati, ko je to potrebno.

Se znate odločati in veste, kaj je pomembno?

Sposobnost postavljanja prioritet ter učinkovitega odločanja sta običajno potrebni za vodstvene položaje, a tudi na drugih tehničnih delovnih mestih pridejo prav. Razvijalci se dnevno srečujejo z izzivi in način odločanja je pri takem delu pomemben. Ste sistematični? Ste trmasti? Znate prvotno rešitev opustiti, če ne deluje, in poiskati drugačno?

Upoštevajte 5 smernic, se dobro pripravite, zaupajte vase in vaš razgovor bo minil brez zagat in stresa.