Vas čaka telefonski razgovor? 10 nasvetov, kako ga odlično izpeljati.

Objavljeno:

Image
10 nasvetov, kako uspešno izpeljati telefonski razgovor.

Če se prijavljate na delo v tujini, vas skoraj zagotovo čaka telefonski pogovor oziroma klic prek komunikacijskih aplikacij, npr. Skype-a. Če obvladate verbalno komunikacijo, s telefonskim intervjujem ne boste imeli težav. Če potrebujete nekaj pomoči, pa vabljeni k branju nasvetov.

Pred telefonskim intervjujem

1. Predstavitev v 60-90 sekundah

Seveda se lahko v telefonskem razgovoru predstavite tudi na dolgo (v vsakem primeru se najbrž boste s pomočjo vprašanj), a pomembno je, da si pripravite dober okvir. Izpostavite najbolj ključne izkušnje in jih jasno povežite v vaš karierni razvoj.

2. Pohvalite se z dosežki

Na list papirja si zapišite vse dosežke, na katere ste v karieri zelo ponosni. Projekti, delovna mesta, presežki rezultatov ... vse, kar vas prikaže kot uspešnega in sposobnega bodočega sodelavca.

3. Raziščite podjetje

Kot smo že velikokrat svetovali - pomembno je, da raziščete podjetje, v katerem se želite zaposliti. Preverite poslovanje, vidnejše projekte, najnovejše novice in dosežke. Če veste, s kom bo potekal razgovor, preverite tudi osebo, ki vas bo intervjuvala. Že hiter prelet LinkedIN in Twitter profila vam lahko pomaga pri kasnejšem pogovoru.

4. Pripravite si vprašanja

Vedno si pripravite vse, kar vas o podjetju ali delovnem mestu zanima. Če se zgodi, da ste na vsa vprašanja že dobili odgovore med intervjujem, nikoli ne recite: »Nimam vprašanj«. Vedno lahko osebo, s katero imate razgovor, vprašate, zakaj radi delajo v tem podjetju.

5. Pozanimajte se o poteku razgovora

Pred pričetkom preverite, o čem bo tekel razgovor. Ali bodo vprašanja splošna v obliki sproščenega pogovora, ali potrebujete prenosnik, internetni dostop ali kakšne druge pripomočke. S takim pristopom lahko vnaprej izveste, če vas čaka tudi tehnični preizkus oziroma predvidite teme, ki se jim boste posvečali v intervjuju.

Med telefonskim intervjujem

6. Poiščite primeren prostor

Pred klicem poiščite tih in miren prostor. Če se da, si vzemite prost dan oziroma klic opravite med časom za kosilo, ne v službi. Nujno preverite telefonski signal oziroma spletno povezavo, če klic opravljate prek Skype-a.

7. Zapisujte si

Zapiski vam bodo pomagali pri sestavljanju zahvalnega e-sporočila in pri sprejemanju odločitev, ko bo to potrebno.

8. Bodite mirni, pozitivni in samozavestni

Pred seboj imejte zapiske in ključne dosežke, ki jih želite izpostaviti, pred samim klicem pa pomislite na okolje, ki vas navdaja s srečo. Tako bo tudi vaš ton glasu mehkejši in prijaznejši. Med razgovorom nikoli ne prekinjajte sogovorca. Pred intervjujem se to zdi logično, med njem pa to lahko hitro pozabimo zaradi pričakovanj in želje po dokazovanju. Pripravite se na kočljiva vprašanja in poskusite na vsa odgovoriti pozitivno, četudi sprašujejo po razlogih za menjavo službe ali izkušnjah z zadnjim delodajalcem.  

Po telefonskem intervjuju

9. Pošljite zahvalno e-sporočilo

Osebi, s katero ste opravili razgovor, pošljite zahvalno e-sporočilo takoj po koncu pogovora ali najkasneje ob koncu delovnega dne. Pomembno je, da se jim zahvalite za njihov čas in za izkazano priložnost. Ob pisanju sporočila se ozrite tudi na intervju in premislite o dobrih in slabih situacijah in vaših odzivih nanje.

10. Nujna je potrpežljivost

Po razgovoru nestrpno čakamo odgovor ali naslednji korak, a je nujno, da podjetju pustimo vsaj 3-5 dni, preden jih kontaktiramo. Če se v tem času ne javijo, je priporočljivo, da se jim javite sami s kratkim e-sporočilom z vprašanjem glede poteka izbora/odločitev in nadaljnjih korakov.