Kako se pripraviti na prvi delovni dan?

Objavljeno:

Image
Nasveti za prvi delovni dan

Čestitke! Imate novo službo. Novo delovno mesto čaka na vas z izzivi, novimi nalogami, s svežimi procesi in sodelavci, ki jih boste spoznali že prvi dan. Ta dan ni enostaven, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, da bo kar najbolj uspešen.

Razvijte novo jutranjo rutino

Najbrž bo ta prišla že sama po sebi, saj se bo spremenila vaša pot v službo, mogoče celo prevozno sredstvo. Lahko se vam zgodi tudi, da bo drugačen delovnik, zaradi katerega boste imeli več ali manj prostega časa.

Jutranja rutina bo pomagala pri t. i. resetu in pripravi na novo službo, pa naj bo to zajtrk, jutranje raztezanje ali 10-kilometrski tek. Karkoli imate v mislih, bo delovalo, če bo to redna aktivnost.

Za službo se oblecite primerno

Najbrž ste prostore in pisarne obiskali že med razgovorom, tako da imate približen občutek o kodeksu oblačenja. Prvi dan se potrudite, oblecite se »varno«. Izogibajte se kričečim barvam, ne oblecite kratkih hlač, izogibajte se tudi odprtim čevljem. Če se vam zdi pomembno, pred prvim dnem tudi preverite, ali ima podjetje kodeks oblačenja določen in celo zapisan.

Nikakor si ne želite, da bi bili vedno znani po tem, da ste na prvi delovni dan nosili kričeče rdeč pulover ali prekratko krilo.

Na delovno mesto pridite zgodaj

Ampak ne prezgodaj! Seveda si ne privoščite zamujanja, a prav tako ne pričakujte, da ste na novem delovnem mestu zaželeni prezgodaj. Ciljajte na to, da pridete 15 minut pred dogovorjenim časom. Če vam ne uspe, si vzemite še čas za sprehod ali malo počakajte pred stavbo ali pisarno. Če pridete prezgodaj, boste urnik zamaknili nadrejenemu in sodelavcem, kar lahko povzroči slabo voljo.

Čas za malico/kosilo

Nujno se odzovite povabilu sodelavcev, če vas povabijo na malico ali kosilo. Tako jih boste lahko spoznali na osebni ravni in v bolj sproščenem okolju. To vam bo pomagalo tudi pri premagovanju treme in nervoze prvega dne. Razmislite o nekaj temah, ki bi bile lahko del pogovora ob kosilu, pa naj bodo to zadnje novice, trendi iz posla, le politiki se raje izognite.

Pripravite si 3 cilje

Pred začetkom imejte pripravljen seznam, česa se želite naučiti v novi službi in česa ne, katera znanja boste v podjetje prinesli in česa si želite v zameno. Postavite si kratkoročne cilje za delovno mesto in dolgoročno za grajenje kariere. Če jih redno izpolnjujete, vam bo seznam dal dodatni zagon, če ne, pa bo vaša motivacija za spremembe k boljšemu delu.

Sprejmite spremembo

Stvari bodo drugačne kot v prejšnji službi. Novi bodo sodelavci, delovni procesi in vrednote. Bodite pripravljeni na te spremembe. Morda bodo roki za projekte krajši ali pa daljši, morda vas čaka več sestankov ali pa manj. Tudi kultura bo drugačna. Prvi dan in prvi teden sta namenjena predvsem temu, da se sprostite, opazujete, se učite in sprejmete okolje. Šele ko ga dobro poznate, lahko začnete s predlogi glede sprememb, če ste prepričani, da so te nujno potrebne ali da je to del vaših nalog.

Sicer pa – uspelo vam je premagati vso konkurenco, prepričali ste nadrejene in rektruterje - za službo so vas izbrali z razlogom! Najtežji del je že mimo. Če se boste držali nasvetov, ne dvomimo, da bo tudi prvi delovni dan za vas nadvse uspešen. Srečno!