Kako na razgovorih do najboljših zaposlenih?

Objavljeno:

Image
Zaposlovanje

Razkrivamo vam nekaj trikov, ki jih uporabljajo veliki zaposlovalci. Google, Apple, Amazon, Facebook ... prav vsi jih preizkušajo, včasih enega, včasih več. In glede na njihove uspehe lahko rečemo, da izbirajo sposobne, odgovorne in kakovostne zaposlene.

Če želite dobre in uspešne zaposlene, jih pri postopku izbora nujno uporabite tudi vi. V primeru, da se vam to zdi preveč zapleteno, lahko izbiro kadra prepustite tudi nam.

1) Telefonski razgovor vedno začnite 15 minut prej, kasneje ali pa sploh ne

Vsak lahko odgovori na nekaj vprašanj, če ga pokličete v dogovorjenem času. Kaj pa, če se klic zgodi, ko kandidat še spi, je na fitnesu ali na wc-ju? Tako podjetja, ki iščejo tehnične kadre, najdejo tiste, ki so kadarkoli pripravljeni na delo. Tudi ko jih presenetite nepripravljene.

2) Urnik intervjuja pripravite zelo nerazumljivo

Tako boste dobili tiste kandidate, ki bodo najbolje delovali v stresnih situacijah. Izveste lahko, kdo bo vzel vajeti v svoje roke in kdo bo preveč zmeden, da bi lahko normalno deloval.

3) Poskrbite, da gre med intervjujem nekaj narobe

Tako boste kandidate spoznali tudi v okoliščinah, ki niso idealne. Lahko poskusite z nedelujočo opremo, ki bo otežila kandidatovo predstavitev.

4) Med intervjujem načrtno podajajte napačne zaključke

V primeru, da je oseba delala na podjetju AB, namenoma vprašajte, kakšno je bilo delo pri XY. Tako boste kandidata zmedli in odkrili, kateri so tisti, ki se prehitro vznemirijo. Do takšnih zapletov redno prihaja tudi na delovnem mestu, zato potrebujete trdne zaposlene.

5) Enako vprašanje ponovite vsaj 3-krat

S tem boste preverili skladnost odgovorov. Če kandidat trikrat omeni različne delovne naloge, potem veste, da nekaj ni v redu.

6) Zastavite vprašanje in začnite tipkati

Postavite vprašanje in začnite divje tipkati z opravičilom "kar nadaljujte, samo zapisujem si". Ni zares pomembno, kaj delate, pomembno je, da vidite ali lahko kandidat ostane osredotočen in nadaljuje z odgovorom.

Nasvete jemljite z mero previdnosti, da vaše podjetje ali vi ne boste pustili pri kandidatu občutka neresnosti. Trik ali dva vam lahko pomagata pri izbiri zares izkušenega kadra ali pa ko ste v dilemi med dvema ali tremi kandidati.

Izbira pravega kandidata je za vsako delovno mesto zelo pomemben proces. Na podlagi dolgoletnih izkušenj vemo, da je vsak postopek zaposlovanja drugačen. Če se boste odločili za našo pomoč, vam zagotavljamo, da se vsakega lotimo s svežim pristopom. Vedno vam bomo tudi svetovali o najboljšem procesu za vas.

Če ste na položaju kandidata, svetujemo previdnost - nikoli ne veste, kaj lahko pričakujete v postopku izbire za novo delovno mesto. Pa vso srečo in ohranite mirno kri, ne glede na zaplete.