4 nasveti za uspešno iskanje odličnih strokovnih kadrov

Objavljeno:

Image
Zaposlovanje

Strokovnjaki so zahteven kader in iskanje strokovnjakov, ki obvladajo tehnologijo, je lahko naporno, če k temu ne pristopite na ustrezen način. Pomembno je, koga rekrutirate, kdo rekrutira in predvsem kdaj. Čas, ko kontaktirate potencialnega kandidata, je zelo pomemben. Dela se lahko lotite sami ali pa k sodelovanju povabite kadrovsko agencijo, ki vam bo pomagala prevzeti del ali celotno breme iskanja in zaposlovanja.

Pomembno je, kdaj kontaktirate kandidata

Ali se večkrat sprašujete, kdaj je najbolje kontaktirati potencialne kandidate? Raziskave kažejo, da ljudje najpogosteje iščejo službo v sredo in četrtek, med 9. in 13. uro. Zato poskrbite, da se oglasi za vaša prosta delovna mesta objavijo takrat. Pa tudi rek: ”Kdor prvi pride, prvi melje”, še vedno drži.

Pripravite si letni načrt zaposlovanja

V prvi četrtini leta lahko poskusite z rekrutacijo vseh strokovnjakov, ki takrat  službe ne iščejo. Menjave in zaposlovanja se po raziskavah dogajajo v juniju ali decembru. Izkoristite mirnejša obdobja za pogovore in dogovore takrat, ko je ponudb na trgu manj. Pokažite svoje prednosti in kandidate navdušite.

Razumeti morate razvojni cikel kariere

Označite si kandidate, ki imajo višje možnosti za menjavo trenutnega delovnega mesta. Najlažje boste dobili tiste strokovnjake, ki imajo za seboj že dve, tri ali več služb. Več menjav so opravili, lažje se bodo odločili še za eno. Ampak pozor, starost vedno primerjajte z menjavami. Menjav ne sme biti preveč. Povprečno naj bi zaposleni na prvem delovnem mestu ostal 5,3 let, pri tretjem delodajalcu pa samo 3,8. Številke so vam lahko v oporo, niso pa zlato pravilo.

Spremljajte dogajanje pri konkurenci

Če se drugim podjetjem dogajajo javni škandali, prodaje ali celo dokazana nestabilnost, imate srečo. Marsikateri zaposleni bi zamenjal službo in tu ste vi, da mu jo ponudite. Zaposlitveni sejmi so sicer odlični, ampak kandidate poskusite izbrati že prej, da se izognite neposrednemu tekmovanju s konkurenco.

Čas rekrutacije je izjemno pomemben za vse in poskrbite, da zaposlitve načrtujete vnaprej, koliko se da.

Če bi iskanje in izbor kadrov za vaše podjetje želeli prepustiti strokovnjakom, vam lahko pomagamo.