Kaj na razgovoru vprašati bodočega delodajalca?

Objavljeno:

Image
Razgovor

»Imate kakšna vprašanja?« S tem vprašanjem se zaključi vsak razgovor za prosto delovno mesto. Vljudno se zahvalite za vprašanje, kakšna vprašanja boste zastavili, pa je tisto, kar je zelo pomembno.

Do tega trenutka ste že razkrili svoje strokovne prednosti, lastnosti, pričakovanja in zaposlovalec je že dobil vtis, kako se skladate s kulturo in potrebami podjetja. Zdaj ste na vrsti vi, da ugotovite, če je podjetje usklajeno z vašimi potrebami. Ne pozabite namreč, da plačilo ni vse, kar je pomembno. Korak naprej v karieri vam zagotavljajo tudi sodelavci, možnost rasti in poslanstvo podjetja. Zato so odgovori na vaša vprašanja ključni.

Pred razgovorom se pozanimajte, s kom se boste sploh pogovarjali. Preverite te osebe, da boste dobili vtis o njihovem ozadju. Med raziskovanjem razmišljajte o tem, kakšne osebe iščejo in kakšna je kultura podjetja. Ostalo poskušajte izvedeti z vprašanji.

O vlogi v podjetju

Kaj je najtežji del vaše službe?

S tem vprašanjem boste pridobili vpogled v to, če in katere ovire obstajajo v podjetju. V primeru, da obstajajo, to ni nujno slaba stvar. Če ste že na razgovoru opozorjeni na določene izzive, ste na njih lahko pripravljeni in ocenite, če boste lahko prispevali k rešitvi. Obenem pa lahko vodstvene delavce vprašate, kako oni premagujejo omenjene ovire.

Kako ta vloga prispeva k doseganju poslovnih ciljev?

Ne glede na to, za katero vlogo se potegujete, je prav, da veste, kako bodo merili vašo uspešnost. Bo uspeh vezan na celotne dosežke podjetja ali imajo kakšne druge kazalnike za vaš oddelek. Povprašajte, za katere rezultate boste odgovorni. Odgovor na to vprašanje bo razjasnil, kako strateška je vaša vloga za podjetje in kako vidijo delo, ki ga opravljate.

Kako pogosto se izvaja nadzor/merjenje uspešnosti?

Čeprav je nadzor lahko stresen, je merjenje uspešnosti pomembno. Velja, da mnoga podjetja izvajajo tak nadzor dvakrat letno. Redna merjenja uspešnosti pomenijo, da boste tudi vi dobili povratno informacijo o svoji uspešnosti in napredku.

Kaj predstavlja uspeh na tem delovnem mestu v naslednjih šestih mesecih? 

Kako premišljena je vaša vloga v podjetju? Ali obstaja jasna vizija, kaj ta vloga predstavlja? Si boste cilje določali sami? Ali obstajajo prejšnji primeri posameznikov, ki so bili v tej vlogi uspešni? Z odgovorom na to vprašanje boste dobili še dodatno ozadje o tem, kaj se od vas pričakuje in kaj točno morate narediti, da boste nekatere navdušili.

O podjetju

Zakaj ste se odločili za to službo?

Je sogovornik izbral priložnost za razvoj ali so nadrejeni želeli točno njega in ga povabili v ekipo? Ali sogovornik čuti, da je njegov doprinos pomemben za podjetje? Cilj je, da sogovornik spusti fasado in iskreno spregovori o svojih začetkih v tem podjetju.   

Kako podjetje vlaga v ekipo?

Če nameravate vložiti svoj čas in znanje v določeno podjetje, je razumljivo, da vas zanima tudi, kako bo podjetje vlagalo v vas. Eden od najučinkovitejših načinov je, da vam nudi izobraževanje. Nasvet: Če se zaposlujete pri manjšem podjetju, ki nima formalne politike izobraževanja, je to odlično področje za pogajanja.

O ekipi

Ali spodbujate zaposlene, da sodelujejo in si pomagajo?

Brez ustreznega vodenja lahko posamezniki zapadejo zgolj v doseganje lastnih ciljev, ne da bi bili pozorni na sodelavce in optimizacijo dela. A pozor; nihče ne bo na to vprašanje odgovoril: »Ne, ne spodbujamo sodelovanja,« zato poskušajte dobiti konkretne primere o spodbujanju.

Kako poteka komunikacija z vodstvom?

Kako odprta je komunikacija znotraj hierarhije v podjetju? Lahko preskakujete ravni in  v kakšnih primerih? Preskakovanje ravni postaja vse bolj priljubljen način komunikacije, saj zagotavlja vidnost vodstva znotraj piramide, zaposleni pa imajo možnost deliti ideje in povratne informacije s ključnimi odločevalci.

Ne glede na to, kje vas še zanima, poskrbite, da boste izkoristili ta del razgovora. To je najboljši čas za ocenjevanje vseh možnih elementov vaše prihodnje zaposlitve.