Ste zadovoljni na delovnem mestu? Nasveti priznanih strokovnjakov vam lahko pomagajo.

Objavljeno:

Image
Zadovoljstvo na delu

Občutek sreče in delo sta dve stvari, ki v preteklosti nista našli skupnega jezika. Nekoč je veljalo, da delo opravljamo, ker je tako določeno in zahtevano. Občutek sreče pa je vezan na prosti čas. Zadovoljni smo bili, ker nismo delali in ker smo si lahko privoščili vse, za kar smo trdo delali. V zadnjih letih pa prihaja do pomembnih sprememb.

Predstavniki Y generacije (milenijci) si želijo biti tudi na delovnem mestu zadovoljni, ker to vpliva na njihov občutek sreče. Želijo si dela, ki jih bo osrečevalo. Zato se je tudi pri nas začela že skoraj poplava ljudi z nazivi “Chief Happiness Officers” oziroma oseb, ki skrbijo za zadovoljstvo zaposlenih na delovnem mestu.

Med predstavniki generacije Y naj bi bilo le 8 % nezadovoljnih na delovnem mestu, medtem, ko je ta številka pri generaciji X kar 16 %.

Vas zanima, kako ste lahko zadovoljni? Potrebujete za občutek srečo motivacijske posterje? Morda fotografije mačk? Nekateri potrebujete podporo in spodbudne besede. Karkoli vam pomaga pri zadovoljstvu na delovnem mestu, si oglejte nekaj videov priznanih govorcev, ki govorijo prav o tem.

1) Dan Ariely: What Makes Us Feel Good About Our Work?

Denar ni vedno motivacija za delo, vsekakor pa ne prinaša dodatnega veselja zaposlenim. Zadovoljstvo in posledično veselje sta odvisna predvsem od napredovanja in občutka smisla. Če imajo zaposleni občutek, da v podjetje prinašajo dodatno vrednost, se počutijo bolje. Že samo priznanje in pohvala lahko nekomu pomenita več od denarne nagrade.

2)  Shawn Achor: The Happy Secret To Better Work

Če na delovnem mestu niste zadovoljni, se znižujeta tudi vaša učinkovitost in etika. Prav tako si ne govorite mitov, kot so: "Težje kot bo delo, bolj bom srečen". Osredotočite se na cilje in dopuščajte, da se ti spreminjajo, tako kot se spreminjamo ljudje. Enkrat nam je za srečo pomembna zahvala, drugič slava, tretjič pa dobro izpeljan projekt.

3) Laila Ali: Going All In

Lažje se boste osredotočili, če boste za delo motivirani. Dopovejte si, da zmorete, premagajte ovire in zmagujte! Vsak dan, vsako leto. Vložite vse in prejmite najboljši možni izkupiček.

4) Ruth Chang: How To Make Hard Choices

Kako sprejemati težke odločitve? Odločanje je pomembno, saj vas to definira. Tudi kadar se odločate med dvema potema v karieri, imate dilemo. Ne boste se odločili za lažjo pot, ampak za tisto, v katero verjamete. Sledite svojemu srcu in stremite k sreči. Namesto, da se osredotočate na razloge, zakaj, se poskusite pri naslednji odločitvi vprašati: "Kdo sem jaz?"

5) Jenn Lim: Applied Happiness

Ste se kdaj vprašali, kako uporabiti svoj občutek sreče? Kaj ga prinaša? Jenn Lim pravi, da lahko kdorkoli uporabi znanost sreče za svoje delo. Spregovori o svojih izkušnjah in o tem, kako je možno doseči srečo, tudi tisto trajno. V svetu naj bi obstajale tri vrste sreče in zakaj ne bi bila sreča model, po katerem delamo?

Ko sprejemate pomembne odločitve, ko ste na razpotju, razmislite o svojem občutku sreče. Kaj vam ga prinaša - ena ali druga odločitev? Kaj bodo prinesle spremembe? Vprašajte se, kdo ste in poskusite to povezati s hvaležnostjo. Za vse trenutke in odločitve, ki vas delajo srečne. Posledično boste uspešnejši in bolj zadovoljni, tako v karieri kot v življenju. Mi vam želimo veliko sreče!