Kako se soočiti z zavrnitvijo na razgovoru?

Objavljeno:

Image
Razgovor

Razgovor je za vami, zdi se vam, da ste ga opravili z odliko in v sebi pričakujete ponudbo za zaposlitev. Potem pa namesto pogodbe pride zavrnitev.

Ta nikakor ni lahka, še težje pa jo je sprejeti, ko smo obkroženi z zgodbami o uspehu in poslušamo pripovedi znancev, kako so dobili ponudbo za zaposlitev že po prvem razgovoru. Sami pa se udeležujete tretjih krogov razgovorov in nato prejemate zavrnitve. 

Naj vas takšne novice ne potrejo, še manj pa zmanjšajo vaše motivacije. Tudi če se vam je zdelo, da je služba vaša, potem pa se vse ne izide tako, kot ste želeli.

Zapomnite si: to se dogaja vsem

Zavedati se morate, da niste edini. Kar 90 % poslanih prošenj nikoli ne pripelje do razgovora. 50 % prošenj nikoli ni pregledanih. Seveda je zavrnitev po razgovoru težko sprejeti, a še težje je sprejeti delovno mesto, ki ne odgovarja vaši osebnosti. Morda je podjetje ugotovilo, da vam kultura podjetja, ki jo skrbno negujejo, ne bo odgovarjala.

Vprašajte za povratno mnenje

Veliko podjetij se na vašo prošnjo ne bo odzvalo, toda poizkusiti ni greh, sploh, če je za vas ta informacija pomembna. Prosite za mnenje o opravljenem razgovoru. Poizkusite izvedeti, kje vidijo vaše prednosti in kje slabosti. Tako boste dobili informacije o tem, kaj lahko izboljšate, hkrati pa se boste lažje pripravili na naslednji razgovor.

Bodite profesionalni in pošljite e-sporočilo z vprašanji – ne o tem, ali so izbrali osebo za delovno mesto, temveč o vašem nastopu. S tem podjetju dajete vedeti, da ste storili vse, kar je v vaši moči. Tudi če vaš nastop ni bil najboljši, s tem pokažete, da se tega zavedate in da se želite izboljšati.

Poiščite negativne strani razgovora

Po zavrnitvi si vsekakor vzemite nekaj časa za analizo razgovora. Zakaj je prišlo do zavrnitve in katere so bile vaše šibke točke? Se niste najbolje odrezali med preverjanjem strokovnih kompetenc ali v nalogi, ki ste jo morali opraviti? Ste pretiravali s telesno govorico ali je sploh niste  uporabili? Ob prvem stiku je ta namreč zelo pomembna. Poskusite se o njej  ustrezno podučiti za naslednjo priložnost.

Izpostavite pozitivne strani razgovora

Ko  določite dele razgovora v katerih se niste najbolje odrezali, se posvetite še tistim, v katerih ste bili dobri. Poskrbite, da odpravite slabosti in da izpostavite svoje prednosti. Izboljšajte svoj nastop, govorico telesa in retoriko, še posebej, če je ta pomembna za delovno mesto za katerega se potegujete.

Ponovno preberite življenjepis

Z majhnimi popravki lahko dosežete veliko. Četudi se vam zdi, da imate odličen življenjepis in da je zavrnitev malo verjetna. Velikokrat se namreč z istim življenjepisom prijavljamo na različna delovna mesta. Napaka. Podjetja so si med seboj različna, zato je potrebno za vsako podjetje življenjepis prilagoditi, neprilagojen življenjepis nas lahko namreč stane povabila na razgovor. Nekatera podjetja rada berejo o vaših dosežkih, druga o težavah, ki ste jih rešili na preteklem delovnem mestu. Morda je težava tudi v videzu vašega življenjepisa, saj ta lahko povzroča nejasnosti. Poglejte si brezplačne primere življenjepisov na spletu ali si prenesite aplikacijo, ki vam pomaga pri sestavljanju življenjepisa.

Ne obupajte

Nikoli ne obupajte. Poizkušajte znova in znova. Odločite se, da bodo vaše šibke strani postale vaše prednosti in zmagujte na razgovorih.

Vsako podjetje opravlja razgovore na drugačen način. Pri nas so kandidati  zelo zadovoljni z zaposlitvenim procesom in večkrat tudi delijo pozitivne izkušnje s svojimi znanci in prijatelji. Poleg formalnih znanj posebno pozornost namenjamo tudi oceni osebnostnih lastnosti in vrednot, ki vplivajo na ujemanje kandidata z organizacijsko kulturo podjetja. S tem omogočamo, da so kandidati na novem delovnem mestu zadovoljni in motivirani za nove izzive. Zato se prijavite v našo bazo in spremljajte aktualna dela.