4 sposobnosti uspešnih razvojnih direktorjev

Objavljeno:

Image
Vodstvena delovna mesta

Če si inženiring pogosto predstavljamo kot samotno delo, pa izdelava sodobnih tehnoloških izdelkov zahteva dobro povezane ekipe. In te ekipe vedno potrebujejo močne vodje, ki obvladujejo komuniciranje, delegiranje in motiviranje. Težava je, da te lastnosti niso vedno značilne za tehnične ljudi. Ne glede na to, ali ste novinec v vodenju ekipe ali pa želite izboljšati svoje sposobnosti, so tu navedene štiri značilnosti, ki naj bi jih obvladal vsak uspešen razvojni direktor.

Tehnična sposobnost

Študije kažejo, da so direktorji oz. vodje učinkovitejši, če so seznanjeni s temo, s katero se ukvarja njihova ekipa. Področje razvoja ni izjema. Najboljši razvojni direktorji so tudi sami usposobljeni inženirji.

Strokovno usposobljen razvojni direktor bo namreč imel boljši vpogled v delo in zato bo lahko dajal boljše nasvete in se lažje odločal za potrebne kompromise.

Drug in morda manj očiten razlog pa je, da tehnično podkovani direktorji pogosto bolj spoštujejo svoje ekipe. To izhaja iz dobrega razumevanja svoje ekipe in njihovih morebitnih težav.

Čeprav velja, da uspešni razvojni direktorji premorejo mehke veščine, je dobro tehnično znanje velika prednost.

Komunikacija

Morda se zdi ponavljanje že odveč, vendar pa je verjetno najpomembnejša sposobnost kateregakoli vodje, da zna določiti smer in da učinkovito komunicira s svojo ekipo. To ne pomeni le verbalne ali pisne komunikacije. Najboljši vodje svoje besede podprejo tudi z obnašanjem, ki predstavlja zgled za vse ostale.

Poleg tega morajo uspešni razvojni direktorji znati tudi komunicirati vertikalno s svojimi nadrejenimi in horizontalno z drugimi oddelki. S takim delovanjem lahko organizacija ostane enotna in deluje sinhrono, posamezne ekipe pa le tako lahko kakovostno prispevajo k celotnemu podjetju.  

Dober nadrejeni mora biti sposoben komunicirati na vseh ravneh in sodelovati v različnih vrstah pogovorov – mnogokrat celo hkrati. Ljudje namreč v življenju igramo različne vloge, imamo različne potrebe in različne sloge, ki jim je treba biti kos.

Čustvena inteligenca

Inženiring se pogosto zdi hladen in znanstven, a v resnici so tehnološke in razvojne organizacije enako človeške kot katerekoli druge. Vodja, ki se ne more povezati s svojo ekipo na čustveni ravni, se bo moral neprestano boriti, da bo vzpostavil zaupanje in prijateljsko vzdušje, ki je potrebno za sodelovanje in kakovostno opravljeno delo.

Razvojni direktorji morajo biti na voljo za vprašanja, tudi če so jim tovrstne motnje odveč. Taka dostopnost lahko sprva škoduje visoki učinkovitosti, vendar je pomembno, da razvojni direktor preživlja čas s člani svoje ekipe in tako zagotavlja boljše rezultate v prihodnosti.

Čustvena inteligenca omogoča, da slog svoje komunikacije prilagodite situaciji in osebi, s katero komunicirate.

Zavedanje, kdaj se vključiti in kdaj ne

Eden od težjih delov prehoda na vodstveno delovno mesto je tudi to, da se je treba naučiti, kdaj je bolje držati jezik za zobmi, namesto da bi odkrito povedali svoje mnenje. Direktor razvoja mora res usmerjati ekipo, ampak prav tako je pomembno, da zna oceniti, kdaj je člane ekipe bolje pustit pri miru. Verjetno ste že izkusili, kako nepotrebno in zoprno je, če uspešnega izvajalca naloge nekdo ves čas in po nepotrebnem nadzoruje, četudi ta lahko popolnoma samostojno opravlja to nalogo.

Po drugi strani pa si neizkušeni zaposleni in sveže ekipe ne želijo le usmerjanja, ampak pogosto potrebujejo vzpostavljeno zaupanje in strokovno znanje. V kritičnih situacijah je lahko dodaten par oči ključnega pomena, prisoten in spodbuden vodja pa utrjuje ekipo pod pritiskom.

Dobri razvojni direktor bo znal oceniti situacijo, tako z vidika svoje vloge kot tudi z vidika usposobljenosti sodelujočih, in se ustrezno odzivati.

Uravnoteženost

Mesto razvojnega direktorja zahteva tako tehnično znanje kot tudi mehke veščine. Ta kombinacija ni enostavna. Morda boste potrebovali nekaj uvajalnega časa ali pa dodatno izobraževanje, ampak z zavedanjem pomanjkljivosti in s trudom za izboljšanje, bodo prišli tudi dobri rezultati in veselje ob delu.

V zaposlitveni agenciji pogosto iščemo vodstvene delavce, kot so razvojni direktorji, tehnični vodje in še mnogi drugi. Izziv je dober. Preverite trenutno razpisana delovna mesta in vabljeni tudi k vpisu med iskalce nove zaposlitve