Kaj delodajalci preverjajo pred zaposlitvijo?

Objavljeno:

Image
Preverjanje ozadja

Ne bodite presenečeni, če na razgovoru delodajalec pozna vašo preteklost, tudi stvari, ki jih niste zapisali v življenjepis. Delodajalec lahko pred razgovorom preveri vaš življenjepis tako, da pokliče navedene bivše zaposlovalce, preveri priporočila in se pogovori o vašem delu.

Se lahko s tem srečam tudi v Sloveniji?

Proces preverjanja ozadja oziroma »background check« postaja vedno bolj uveljavljena praksa in nepogrešljiv del kadrovskega postopka, še posebej če se za delo prijavljate v tuje podjetje.  Če se vaši podani podatki ne ujemajo s podatki, ki jih pridobi podjetje po preverjanju, imate veliko možnosti, da za delovno mesto ne boste izbrani.

Kaj se lahko zgodi, če delodajalec kasneje ugotovi, da podatki niso bili točni?

Tudi če vas v podjetju že zaposlijo in kasneje ugotovijo nepravilnosti pri navajanju preteklih del, vas lahko doleti odpoved delovnega razmerja.

Ko ste podpisali pogodbo, ste namreč podpisali tudi izjavo o resničnosti podatkov. Podjetje vas je zaposlilo za točno določeno delovno mesto s točno določenimi pogoji. Če jih ne izpolnjujete, tudi pogodba o zaposlitvi ni podlaga za nadaljevanje sodelovanja.

Kako poteka preverjanje ozadja?

Seveda to ne pomeni, da vas bo vsak potencialni delodajalec preveril na neprimerne načine, kot je na primer preverjanje družbenih medijev, kontaktiranje bližnjih in sodelavcev, saj je korektno preverjanje referenc lahko zelo sofisticirano. Kako zares poteka?

1) Preverjanje dosežene izobrazbe

Podjetje lahko preveri, če imate doseženo stopnjo izobrazbe, ki ste jo navedli. Ali se datumi skladajo z zapisanim ipd. Pozor, če ste vmes spremenili ime, vas lahko povprašajo po dokazilih.

2) Preverjanje preteklih zaposlitev

V sklop preverjanja pretekle zaposlitve ne sodi le preverjanje delovnega mesta, ampak tudi preverjanje pozicije, odgovornih nalog, pogovor z nadrejenim ali podrejenimi,  pridobivanje informacije o plači in o učinkovitosti na delovnem mestu.

3) Preverjanje priporočil

Če imate priloženo priporočilo, pričakujte, da bo oseba, ki ga je podala, prejela klic. Mogoče bo potrebna le potrditev priporočila, lahko pa, da bo opravljen krajši pogovor o dejstvih v priporočilu.

4) Testiranje znanja ali spretnosti

Če imate v življenjepisu navedena določena znanja ali spretnosti, lahko na zaposlitvenem razgovoru pričakujete tudi pogovor o tem. Posebno pozornost zaposlovalci navadno posvečajo jezikom. Zato ne omenjajte, da znate italijansko, če se ne morete pisno in ustno sporazumevati v italijanskem jeziku.

5) Google.com

Vpis imena in priimka v največji iskalnik je skoraj osnova preverjanja, zato ga večkrat opravite tudi sami. Tako boste vedeli, kaj bodo pri raziskovanju videli potencialni delodajalci, in boste situacijo lažje zagovarjali – v kolikor bo to potrebno.

6) Kriminalno ozadje

Potrdilo o nekaznovanosti je osnova za nekatere pozicije in delovna mesta. To je namreč obvezen del zaposlitvenega postopka v javni upravi, kar pa ne pomeni, da se s tem drugje ne morete srečati.

Svetujemo vam, da se s procesi preverjanja ne obremenjujete preveč. Držite se resnice in ne navajajte znanj, ki jih ne posedujete, in stvari, ki ne držijo – v tem primeru vam noben pregled ne more narediti škode. Tudi pri tujih jezikih bodite previdni, razgovor vas lahko doleti prav v jeziku, ki ga obvladate na papirju, v realnosti pa ga niste uporabljali že več kot 10 let.