Rekruter – vaša pot do boljše zaposlitve

Objavljeno:

Image

Ste končno sprejeli odločitev, da je čas za spremembo delovnega mesta? Posodobili ste svoj življenjepis, uredili svoj LinkedIn profil, kontaktirali prijatelje in znance, a kljub vsem naporom še vedno niste uspeli najti tiste prave zaposlitve, ki bi vas resnično veselila?

Korak, na katerega ste morda v procesu iskanja pozabili in na katerega pozabi večina iskalcev nove zaposlitve, je vzpostavitev stika z rekruterjem – strokovnjakom, ki pomaga podjetjem poiskati talente, vam pa pomaga poiskati delovno mesto, ki vam bo pisano na kožo.

Delo z rekruterjem ima številne prednosti, med katerimi je morda najpomembnejša ta, da ima vedno neposreden dostop do osebe, ki je v podjetju, v katero želite, zadolžena za zaposlovanje. Ima tudi podatke o tem, kaj točno podjetje potrebuje, kako nastopiti na razgovoru, pomaga pa vam lahko celo pri pogajanjih povezanih s plačilom. Rekruter vam da tiste drobne napotke in informacije, ki so drugače težko dostopni. Pomembno pa je vedeti, kaj lahko sami storite, da postanete rekruterju bolj opazni.

V nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov.

Vzpostavite in negujte svoj odnos z rekruterjem.

Na rekruterja, ki vam bo vedno znal ustrezno svetovati in vas usmerjati, glejte kot na svojega kariernega svetovalca. Seveda pa mu morate svoje želje jasno izpostaviti. Ko pa se bo za vas pojavilo pravo delovno mesto, vas bo rekruter o tem obvestil. Z dobrim odnosom ga lahko motivirate, da se bo na vas vedno spomnil, ko se bo pojavila zaposlitev, ki bi vam lahko bila zanimiva. Rekruter se lahko hkrati ukvarja z desetinami delovnih mest in kandidatov, zato se morate potruditi, da se ne izgubite v množici. Za odprta delovna mesta, za katera seveda ne konkurirate sami, priporočite znanca, ki ustreza iskanemu profilu. To vsekakor poveča možnosti, da bo ob iskanju kandidata z vašimi kompetencami rekruter pomislil na vas.

Pogosto vas bo rekruter poiskal sam, prejeli boste njegovo sporočilo, elektronsko pošto ali klic, kar pomeni, da v vas morda že vidi potencialnega kandidata za določeno delovno mesto. Čeprav takrat morda ne boste odprti za nove priložnosti ali vam ponujeno delovno mesto ne bo zanimivo, se nikar ne pozabite zahvaliti, saj boste morda v prihodnosti potrebovali njegovo pomoč. Prav tako svetujemo, da rekruterju ob tem sporočite, kakšna zaposlitev bi vas zanimala, saj vas bo v tem primeru rekruter nato kontaktiral samo takrat, ko se bo pojavilo delovno mesto, ki bo ustrezalo vašim željam.

Identificirajte pravo »headhunting« agencijo.

Izbira agencije je najprej odvisna od tega, na katerem področju iščete novo zaposlitev. Ne samo to, rekruter, ki je na primer specializiran za tehnično stroko, dobro pozna vaše področje, razume, kaj delate in znate, in vam prav zaradi tega lahko ponudi ustrezno zaposlitev. Če ste denimo strojni inženir, se obrnite na agencijo, ki je specializirana za tehnični sektor, saj bodo vaše izkušnje in znanja ustrezno prepoznana.

Pri tem ne pozabite povprašati prijateljev in znancev, s katerimi rekruting agencijami so sodelovali in s katerimi imajo dobre izkušnje. Nato neposredno kontaktirajte njihovega rekruterja in ga povprašajte o prostih delovnih mestih, ki sovpadajo z vašimi izkušnjami. Če še niste prepričani, kakšna zaposlitev bi vas veselila, se z rekruterjem dogovorite za spoznavno srečanje. Rekruter vam bo kot vaš karierni svetovalec znal ustrezno svetovati.  

Uredite svoje podatke.

Je vaš CV posodobljen? So vaše objave na družbenih omrežjih primerne za potencialne delodajalce? Uredite tudi svoj LinkedIn profil in ga dopolnite s ključnimi besedami, ki poudarjajo vaše izkušnje in znanja in se bodo pogosto pojavljale v iskalnih nizih rekruterja. Rekruter namreč pri iskanju talentov najpogosteje uporablja LinkedIn, zato ne bodite skopi pri podajanju informacij. Zapišite čim več relevantnih podatkov, saj vas tako rekruter zagotovo ne bo spregledal, vi pa boste imeli več možnosti, da najdete ustrezno zaposlitev, ki vam bo pisana na kožo.

Postavite sebe in svoje cilje v središče pozornosti.

Ko ste identificirali »headhunting« agencijo, ki ustreza vsem vašim ciljem in potrebam, zberite pogum in jih kontaktirajte preko LinkedIna ali e-maila, naložite svoj CV na njihovo spletno stran ali pa jih preprosto pokličite. Ne glede na pristop vsekakor svoje izkušnje in znanja dovolj jasno izpostavite in poudarite, kakšno delovno mesto si želite.

Sodelovanje z rekruterjem vam lahko znatno olajša pot do sanjske službe, zato naj postane tovrstna komunikacija v procesu iskanja zaposlitve vsakdanje orodje, vseeno pa morate biti pri identificiranju pravih podjetij in delovnih mest tudi sami zelo dejavni. Le z uporabo vseh možnosti in kanalov, ki so vam na voljo, boste pri iskanju svoje sanjske službe dosegli zastavljeni cilj, rekruter pa vam bo na tej poti pomagal preskočiti marsikatero oviro.

Pa srečno!