Kako se uspešno pogajati za plačo?

Objavljeno:

Image

Razgovori in pogajanja glede plačila so vedno stresna. Ni pomembno, ali se dogovarjamo za plačilo ob začetku dela ali pa bi radi dosegli višji dohodek – ta pogovor je vedno težak. Najbolje je, da se na pogovor podate pripravljeni, “oboroženi” s pravimi informacijami in pravo miselnostjo. Tako boste najlažje prišli do konkretne številke, ki si jo zaslužite!

Raziščite, kolikšna je vaša vrednost

Za začetek morate vedeti, koliko ste vredni v konkretnem podjetju in na trgu dela. Če postavite nerealno številko (previsoko ali morda prenizko), to kaže, da niste pripravljeni na pogovor ali da nimate predstave o svoji vrednosti, kar lahko delodajalca odvrne od nadaljnih dogovorov. Pogovorite se z znanci iz stroke, povprašajte jih po njihovih izkušnjah, saj informacije med ljudmi krožijo in jih je treba le zbrati. Ne poizvedujete po osebnih podatkih, ampak bodite pozorni le na znanja, izkušnje in zneske.

Pojasnite svojo vrednost

Ne glede na to, ali se prijavljate na novo delovno mesto ali pa si želite doseči napredovanje, morate vedno poudariti svoje prednosti. Kaj je/bo vaš doprinos k podjetju? Katere so vaše spretnosti in sposobnosti, ki vas ločijo od ostalih kandidatov? Upoštevajte razpis za delovno mesto in izpostavite tiste svoje prednosti, ki sovpadajo z opisom delovnega mesta. Enako velja za napredovanje. Če želite zasesti odgovorno delovno mesto, poudarite svoje organizacijske sposobnosti in sposobnost sprejemanja premišljenih odločitev. Če na delovnem mestu presegate cilje in zastavljeno uspešnost, se dogovorite za sestanek s svojim nadrejenim in se pogovorite o tem, kako vaš trud prispeva k večji uspešnosti podjetja.

Izogibajte se razkritju prejšnjega zneska plače

Razumljivo je, da želite boljše plačilo, kot ste ga imeli, a pomembno je, da star znesek ne vpliva na sedanjega. Čisto možno je, da je bil star znesek občutno slabši od sedanjih razmer na trgu, zato naj bo osnovna orientacija vaša raziskava vrednosti (točka 1). Hitro se vam lahko zgodi, da nenamerno razkrijete znesek stare plače. Poskušajte se izogniti podajanju konkretne številke. Ne pozabite: na neposredno vprašanje o znesku lahko vljudno odgovorite, da se dogovarjate za prihodnost, za drugo delovno mesto in da ne želite povezav s preteklimi zneski.    

Bodite samozavestni

Z opravljeno raziskavo, opredelitvijo lastne vrednosti in s pripravljenostjo na pogajanja se boste počutili že bistveno bolj samozavestno. Nič ni narobe, če na sestanek s seboj vzamete tudi zapiske z zneski in izračuni ali s seznamom svojih sposobnosti. Morda bo to vaša glavna priložnost, zato dodelajte in predhodno vadite svojo strategijo, da boste prepričljivi.

Bodite vztrajni

Obstaja več možnih razlogov, zakaj vam delodajalec ne želi zvišati plačila, a današnja situacija morda ne bo enaka jutrišnji. Če naletitete na zavrnitev, poslušajte razloge in morda vam bodo ti pomagali dobiti višji znesek v prihodnosti. V primeru dodatnih zahtev za višje plačilo, pazite, da bodo te zahteve in zneski zapisani v pogodbo. Če oseba, s katero se dogovarjate, odide z delovnega mesta, boste imeli brez dokumenta dodatne težave.

Bodite premišljeni in odločni

Če pri sedanjem delodajalcu kljub trudu ne morete doseči plačila, ki si ga zaslužite, ne reagirajte čustveno. Pretehtajte vse prednosti in slabosti sedanjega delovnega mesta. To storite v miru in z razmislekom. Morda je čas za nove izzive. Odprite oči in bodite pozorni na nova delovna mesta. Mi jih redno objavljamo.     

Razgovori in pogajanja se zdijo naporni, a v resnici gre za raziskavo in samozavestno predstavitev svoje vrednosti. To zmorete!