3 ključni nasveti, ki vas bodo pripeljali do želene službe

Objavljeno:

Image
Nova zaposlitev

Tuje raziskave kažejo, da številni odrasli zaposleni pri svojem delu ne občutijo zadovoljstva in samoizpolnitve. Nobenega razloga ni, da bi mislili, da je v Sloveniji kaj drugače. Kaj storiti v takem primeru?

Iskanje druge zaposlitve se zdi logičen odgovor, vendar pa se za to odloči le majhen delež nezadovoljnih, saj je iskanje zastrašujoče in stresno. Večina ljudi namreč meni, da je iskanje delovnega mesta bolj stresno kot selitev, načrtovanje poroke ali biti ujet v pokvarjenem dvigalu.  

Nekaj je gotovo: ni vredno ostajati na delovnem mestu, če veste, da to ni za vas. Kljub morebitnim zadržkom, vam povemo, da lahko prevzamete pobudo za spremembo. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči nov začetek.

Pazite na opozorilne znake

Med iskanjem zaposlitve lahko na razgovorih hitro zapadete v občutek, ko se vam zdi, da se morate prikazati v najlepši luči in prodati. Ne podlezite. Namesto tega na razgovore raje glejte kot na priložnost za postavljanje vprašanj in poizvedovanje o tem, če je zaposlitev res prava za vas.

Ne bojte se postaviti vprašanj, ki so za vas ključna. Razmislite, kaj je bil problem pri vaših prejšnjih zaposlitvah. Povprašajte po tem. Vprašate lahko tudi: »Kaj je vaš najbolj neprijeten del zaposlitve v tem podjetju?« ali »Kakšne težave so imeli predhodniki na tem delovnem mestu?« ali »Katero stvar bi vi spremenili v podjetju, če bi jo lahko?«

Nobena služba ne pomeni neprestanega užitka in zabave, a poskrbite, da natančno preverite opozorilne znake.

Zgradite svoje omrežje

Strokovne in osebne povezave so ključnega pomena pri iskanju delovnega mesta. Osebna priporočila so namreč glavni način, kako odrasli najdejo delovno mesto.

Če se vam povezovanje z neznanci zdi težko, se začnite znova povezati s starimi znanci in prjatelji. Komunikacija prek Facebooka in LinkedIna je lahko zelo učinkovit prvi korak. Izkoristite tudi morebitne obstoječa članstva v društvih, univerzitetnih alumniških mrežah in raznih organizacijah. Vedno jasno izražajte svoje zanimanje, saj boste na tak način najlažje prišli do tega, kar želite, in ne bosti izgubljali časa in energije s približki.

Ne pozabite se zahvaliti za vsako priporočilo ali usmeritev. Ljudje radi pomagajo, a morajo vedeti, da ima njihova pomoč učinek in da res pomagajo. 

Osredotočite svoje iskanje

Obstaja več načinov iskanja nove zaposlitve in dejstvo je, da večina ne pripelje do dejanske zaposlitve. Namesto da bi izgubljali čas z brskanjem po oglasnih deskah in zasilno iskali delovno mesto, ki vas ne bo osrečevalo, izkoristite orodja, ki so vam na voljo, in se vrzite v raziskavo podjetij. Poiščite tista podjetja, ki ustrezajo vašim izkušnjam in zanimanjem, in za katera bi radi delali.

Naj vam ne bo težko pisati in prositi za razgovor. V mnogih podjetjih sta samoiniciativnost in zagnanost cenjeni. Še lažje pa bo, če boste imeli kakšno priporočilo nekoga, ki vas bo v pravem časi napotil do pravega človeka. 

Če ste nezadovoljni s svojo trenutno zaposlitvijo in želite najti delo, ki ga boste imeli radi, se temu ne odrecite. Približno 2.000 ur svojega življenja boste letos preživeli na delovnem mestu. Če boste v vsem tem času neizpolnjeni in nezadovoljni, lahko to vpliva tudi na vaše zdravje - težave s težo, zmanjšanje imunskega sistema in celo uničenje vaših osebnih odnosov so pogoste posledice. Če se vsako jutro s slabo voljo odpravljate v službo, se spomnite, da obstaja tudi drugačna pot. Ni treba, da je iskanje zaposlitve stresno. Pravzaprav je to lahko najboljša stvar, ki jo storite zase.

Če vas zanima delo na tehničnih in strokovnih področjih, kot so elektrotehnika, enžiniring, informacijska tehnologija, industrija in farmacija, se vpišete v našo bazo in obvestili vas bomo, ko bomo iskali kader, kot ste vi.