Kako uspešno izpeljati video razgovor?

Objavljeno:

Izbruh epidemije COVID-19 je povzročil socialno izolacijo in izogibanje osebnim stikom z ljudmi, ki niso del našega družinskega kroga. To s seboj prinaša cel kup težav, s prav posebnimi težavami pa se soočamo na področju zaposlitvenih razgovorov, kjer je prav osebni stik nemalokrat ključnega pomena, saj potencialne delodajalce z osebnim stikom kandidat velikokrat najlažje prepriča. Ker se je praktično celoten zaposlitveni postopek preselil na platforme za video klice (med najbolj popularnimi so Microsoft Teams, Zoom, Skype in Google Hangouts), smo vam na podlagi izkušenj iz številnih razgovorov, opravljenih v aktualnih razmerah, pripravili nekaj uporabnih napotkov o tem, kako se kar najbolje pripraviti na tak pogovor in kako v največji možni meri izkoristiti prednosti, ki jih razpoložljiva orodja omogočajo.  

Bodite pripravljeni vnaprej

Pomembno je, da vemo, na kateri platformi bo potekal pogovor ter da si namestimo vsa potrebna orodja. Pred pričetkom video klica je potrebno preveriti tudi, ali nam dela mikrofon, kamera ter seveda internetna povezava. Prav tako moramo preveriti svoje uporabniško ime in geslo za prijavo v platformo, še posebej če te platforme že dolgo nismo uporabljali. Smiselno je, da v primeru uporabe prenosnika preverimo, ali imamo napolnjeno baterijo, da med samim video klicem ne bomo imeli težav z iskanjem in priklapljanjem prenosnika na polnilec. Naj omenimo tudi, da je za vsak primer pametno imeti platformo nameščeno tudi na telefonu, saj smo le tako lahko pripravljeni na vsak mogoč scenarij, denimo, da iz kakršnega koli razloga prenosnik ali platforma na prenosniku v času video klica ne bo delovala. V primeru, da za video klic uporabimo telefon, ga je najbolje postaviti na mizo ali na katero koli drugo ravno podlago, če držimo telefon v rokah, je lahko za sogovornika namreč tresenje slike izjemno moteče. Pred video klicem je prav tako dobro vedeti, s kom bomo imeli razgovor, prav tako pa je priporočljivo, da se na video razgovor vsebinsko pripravimo.

Pošljite pravo sliko

Pri video klicih je izjemno pomembno, kakšno sliko pošljemo o sebi. Tudi če klic poteka od doma, je pomembno, da se primerno oblečemo in uredimo od glave do peta. Prav tako je smiselno, da klic opravimo v prostoru, kjer bo ozadje klicu primerno. Video klic v razmetani spalnici zagotovo ni primeren. Nekatere platforme so poskrbele tudi za to, da lahko svoje ozadje zameglimo ali ga celo spremenimo - naj tukaj izpostavimo platformi Zoom in MS Teams, ki omogočata precej svobode pri izbiri ozadja.

Znebite se motečih dejavnikov

Pomembno je, da v času pogovora v prostoru ni motečih dejavnikov, torej da se v ozadju ne sprehajajo ali govorijo ljudje, da v prostoru ni hišnih ljubljenčkov, ki bi nas lahko motili med sestankom, da nam ne zvoni telefon, da na zaslonu računalnika ne prejemamo obvestil ipd. Najpomembneje je, da se umaknemo v prostor, kjer vemo, da bomo sami in nas nihče ne bo motil, ter da ostalim članom gospodinjstva povemo, kdaj bomo imeli video klic, in jih prosimo, da se v tem času umaknejo v drug prostor. Priporočljivo je, da smo v prostoru, kjer je veliko naravne svetlobe ali pa da luč v prostoru primerno nastavimo. Pogosta težava pri video klicih je lahko tudi počasno delovanje interneta, če ga uporablja več oseb naenkrat, kar lahko povzroči zamike v sliki ali govoru. V tem primeru je smiselno to tudi vnaprej preveriti z ostalimi člani gospodinjstva, da kasneje ne pride do nepotrebnih težav.

Posvetite se podrobnostim

Pri video pogovoru je veliko težje pustiti dober vtis kot na sestanku v živo, zato moramo biti pozorni tudi na najmanjše podrobnosti. Veliko bolj pomembna je intonacija našega glasu, pa tudi obrazna mimika ter jasnost izražanja. Ko govorimo, je priporočljivo, da gledamo v spletno kamero in ne v zaslon ter tako poskušamo obdržati očesni stik z osebo na drugi strani zaslona, s čimer pokažemo zanimanje za temo pogovora. Tehnologija nam omogoča tudi, da lahko z deljenjem zaslona v pogovor vključimo dokumente, predstavitve ali celo video posnetke, zato se je pametno pripraviti vnaprej in preveriti, kaj platforma, ki jo bomo uporabili, omogoča in kako lahko te funkcije izkoristimo sebi v prid pri predstavitvi naših dosežkov, kompetenc in projektov na katerih smo sodelovali.

Zaključite pogovor na pravilen način

Ob zaključku razgovora se ne pozabimo osebi, ki je vodila razgovor, zahvaliti za njen čas, priporočljivo pa je tudi, da ji v roku 24 ur pošljemo »follow-up mail«, v katerem se ponovno zahvalimo za ponujeno priložnost in še enkrat na kratko izpostavimo, zakaj smo zainteresirani za sodelovanje in katere so naše ključne prednosti, zaradi katerih bi bili pravi kandidat za delovno mesto. Zelo dobro je, če v sporočilu omenimo tudi kakšno izmed tem, o katerih smo se pogovarjali na razgovoru, zaradi česar bo naše zahvalno sporočilo zvenelo bolj osebno.

Postanite mojstri video pogovorov

S prakso boste ugotovili, da video razgovori niso prav nič strašnega. Res je, da je zanje potrebnih malce več korakov in da je čas priprave malce daljši, a razen tega se bistveno ne razlikujejo od klasičnih razgovorov. Lahko nam delo celo olajšajo, saj so nemalokrat bolj priročni in časovno manj zamudni. Navsezadnje pa bistvo razgovora ni v tem, kje in v kakšni obliki bo razgovor potekal, temveč v tem, da se sproščeno pogovorimo o delovnem mestu, podjetju, svojih znanjih in veščinah ter da pri potencialnem novem delodajalcu naredimo odličen prvi vtis.