Kaj so piškotki (ang. COOKIES)?

Spletna stran Adittec uporablja tako imenovane spletne piškotke. Gre za majhne besedilne datoteke, ki se ob obisku spletnega mesta naložijo na napravo, s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta in v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat je ta obiskal našo stran in kaj ga je v teh obiskih zanimalo. Ob ponovnem obisku spletnega mesta lahko Adittec dostopa do podatkov na uporabnikovi napravi, ki so se zbrali s pomočjo piškotkov.

Piškotki običajno vsebujejo ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek, življenjsko dobo piškotka in vrednost – običajno gre za naključno ustvarjeno edinstveno število. Ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi uporabnika lahko identificirale, saj sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Prav tako z njimi ni mogoče ugotoviti, katera konkretna oseba uporablja napravo, ki dostopa do spletnega mesta. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to spletnemu mestu lahko v pomoč pri izvajanju do uporabnika prijaznejših storitev.

Oglasi, ki so prikazani na spletni strani, lahko ravno tako vsebujejo piškotke ali druge tehnologije. Te oglase lahko prikazujejo oglaševalske agencije tretjih strank in družba Adittec nad tem nima nadzora, ravno tako ne prevzema nobene odgovornosti ali obveznosti za uporabo piškotkov ali drugih tehnologij, ki so uporabljene v oglasih ali pa za uporabo in razkritje podatkov, zbranih prek oglasnih piškotkov.

Zakaj so piškotki potrebni?

S pomočjo piškotkov zagotavljamo uporabniku boljše ter zanj prijaznejše in prilagojeno delovanje ter prikazovanje spletnega mesta, obenem pa piškotki Adittecu pomagajo pri analizi uporabnikov in beleženju obiska (statistični nameni) ter za učinkovitejše komuniciranje z uporabnikom. Podatki, zbrani s piškotki, se namreč uporabljajo za prepoznavanje uporabnika, ki je že uporabljal našo spletno stran, za sledenje dejanjem po spletni strani, da bi se tako lahko odzivali na potrebe uporabnika, ter za lažje samodejno izpolnjevanje 'on-line' obrazcev z uporabnikovimi osebnimi podatki pa tudi za siceršnje olajšanje obiska spletne strani.

Katere piškotke uporabljamo?

Na naših spletnih straneh uporabljamo dve vrsti piškotkov:

  1. Piškotki za shranjevanje prednostnih izbir in nastavitev, ki delujejo kot identifikator uporabnika na strani. Podatkov, ki jih zbiramo s temi piškotki, ne posredujemo tretjim osebam ter jih uporabljamo samo za lastne namene analize in namene nadaljnjih izboljšav vsebin pa tudi funkcionalnosti spletne strani.
  2. Piškotki za beleženje in analizo statistike obiska in klikov strani. Za analitične namene uporabljamo tudi orodje Google Analytics. Več informacij o piškotkih storitve Google Analytics in zasebnosti.

Na vseh naših spletnih straneh uporabljamo Google Analytics. Piškotki, povezani s tem orodjem, so naslednji:

  • __utma (trajanje do 2 let),
  • __utmb (do 1 dan),
  • __utmc (sejni piškotek),
  • __utmz (do pol leta).

Kakšne so nastavitve piškotkov?

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Uporabnik lahko dovoljenja za namestitev piškotkov nastavi in jih kadar koli spremeni, prilagodi ali prekliče tudi v brskalniku, s katerim dostopa do spletnega mesta. Informacije o nastavitvah za piškotke v posameznih brskalnikih so na voljo na spodnjih povezavah:

Če se z uporabo piškotkov ne strinjate, lahko omejite njihovo sprejemanje oziroma jih odklonite ali izbrišete z ustreznimi nastavitvami brskalnika, vendar pa to lahko omeji zmožnost vaše komunikacije s spletnim mestom, saj se lahko zgodi, da spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.