1. Iskanje zaposlitve je kot delo samo

Jemljite iskanje zaposlitve, kot bi bila to službena naloga. Oblikuje akcijski načrt in časovnico oziroma določite čas, ki ga boste dnevno ali tedensko namenili za iskanje nove zaposlitve. Če se iskanja ne boste lotili profesionalno, boste morda zamudili kako neponovljivo priložnost.

2. Usmerite se v to, kar vam je všeč in pri čemer ste dobri

Da bi ugotovili, kakšno je za vas pravo delovno mesto, na katerem boste uživali in boste motivirani, najprej naredite seznam nalog, ki ste jih v svoji karieri opravljali s strastjo. Nato naredite seznam del, pri katerih ste najboljši in ste dosegli najboljše rezultate. Ko imate osnovno razumevanje o tem, kaj vas veseli in pri čem ste dobri, raziščite, katera delovna mesta združujejo te naloge. Pozanimajte se tudi, ali za zasedanje teh mest potrebujete dodatna znanja in kako bi lahko ta znanja pridobili.

3. Spoznajte svojega prihodnjega delodajalca

Zdaj, ko imate jasnejšo sliko, katera delovna mesta se prilegajo vašim interesom in sposobnostim, naredite seznam podjetij, ki ponujajo tovrstne položaje, in dobro preučite njihovo dejavnost, organizacijsko kulturo in vse strani posameznega položaja. Sledite tem podjetjem prek LinkedIna, drugih družbenih omrežij in njihovih spletnih strani, da boste vedno v pripravljenosti, ko se ponudi nova priložnost.

4. Bodite na tekočem z dogajanjem v stroki

Naročite se na strokovne revije iz vaše stroke in bodite na tekočem z dogajanjem. Poleg strokovnih napotkov tovrstne revije velikokrat objavijo tudi kadrovske premike in spremembe; mogoče boste tu našli svojo priložnost.
Bodite proaktivni in razmišljajte o prihodnosti. Nekatere stroke se razvijajo zelo hitro, zato bodite pozorni in predvidite, katere bodo potrebe po kadru z določenimi znanji v vaši stroki in poskusite ta znanja osvojiti.

5. Mrežite in gradite na svoji osebni blagovni znamki

Več ja kot je mreža ljudi, ki pozna vaše delo, več je možnosti, da se vam bo ponudila nova priložnost. Pisanje člankov v strokovnih revijah in na blogih, sodelovanjem na seminarjih, aktivno sodelovanje v strokovnih združenjih in interesnih skupinah ter drugih strokovnih aktivnostih vam bo pomagalo graditi verodostojnost na svojem področju. Za mreženje in grajenje osebne znamke uporabljajte tudi družbena omrežja, kot so: LinkedIn, Facebook, Twitter in Google+, ter druga relevantna omrežja v vaši stroki.

6. Vaš življenjepis naj bo vedno pripravljen

Nikoli ne veste, kdaj se vam bo pojavila prava zaposlitvena priložnost, zato je vedno priporočljivo imeti pripravljen življenjepis, ki poudarja tiste sposobnosti in izkušnje, ki so skladne z delovnim mestom, ki si ga želite. Posodabljajte tudi svoj profil na LinkedInu in na drugih relevantnih družbenih omrežjih ter uporabljajte ključne besede, da vas bodo lahko našli. Če profila še nimate, ga takoj ustvarite. Pošljite svoj življenjepis zaposlitveni agenciji, ki ponuja največ zaposlitev v vaši stroki, oziroma agenciji, ki vam vzbuja zaupanje. Velikokrat agencije najboljših služb sploh ne objavijo na spletu, ampak črpajo iz svoje baze.

7. Delodajalca zanimajo vaši dosežki, ki lahko pripomorejo k njihovemu uspehu

Poleg življenjepisa delodajalcu pošljite tudi skrbno pripravljeno spremno pismo, v katerem podrobneje predstavite svojo strast in predanost do dela ter zanimanje za delo v tem konkretnem podjetju. S pomočjo konkretnih primerov iz prakse opišite svoje karierne dosežke, ki dokazujejo, kako lahko s svojimi izkušnjami prispevate k uspehu podjetja, pri katerem se želite zaposliti.

8. Zaposlitveni intervju je odločilen

Vaš nastop na zaposlitvenem razgovoru bo odločilen pri tem, ali bodo delovno mesto ponudili vam ali nekomu drugemu. Da boste lahko suvereno in samozavestno odgovarjali na vprašanja delodajalca, se na razgovor skrbno pripravite. Pred intervjujem imejte trdno v mislih, kaj je pomembno za vas, kaj išče delodajalec in kako lahko s svojimi izkušnjami, znanji in sposobnostmi prispevate k uspešnosti podjetja. Zato predhodno raziščite podrobnosti o podjetju in industriji, v kateri deluje, pozanimajte se o odločevalcih in osebi, ki bo vodila intervju, pripravite se na najpogosta vprašanja in napišite si tudi nekaj vprašanj za delodajalca. Na dan intervjuja bodite točni in primerno oblečeni ter pozorni, da bodo vaše besede ter tudi vaša mimika in govorica telesa odražali, da ste vredni zaupanja in pripravljeni na izziv.

9. Vztrajnost in proaktivnost vodita do rezultatov

Iskanje prave zaposlitve lahko traja nekaj časa, zato ne obupajte. Pomembno je, da verjamete vase, da veste, kaj želite, in da ste proaktivni. Prej ali slej boste prepoznali pravo delovno mesto izmed priložnosti, ki se vam ponujajo.