Spremno pismo je pomembno orodje za iskanje zaposlitve, saj vam daje možnost, da delodajalcu posredujete pomembne informacije, ki ne sodijo v življenjepis. V primerjavi z življenjepisom, v katerem je opredeljena vaša karierna pot, gre pri spremnem pismu bolj za predstavitev vaše osebnosti in atributov, ki ustrezajo delovnem mestu, ter za odražanje zanimanja za delo v tem konkretnem podjetju.

1. Osebna zgodba, ki pritegnite bralca od začetka do konca

Spremno pismo mora biti razmeroma kratko, ne več kot ena stran A4. Priporočljiva je oblika v treh odstavkih, ki omogočajo preprosto branje, predvsem pa mora biti pismo vsebinsko zanimivo, da bo pritegnilo bralca od začetka do konca. Izogibajte se ponavljanju dejstev, ki so navedeni v vašem življenjepisu.
Vsebina pisma naj bo osebna, a kljub temu napisana v formalnem tonu. Poskusite v bralcu ustvariti čustveno povezavo s svojo osebno karierno zgodbo, tako da pokažete svojo strast in predanost do dela. Vaše vrednote in motivacija naj bodo vodilna nit zgodbe. Najdite način, kako to povezati z dejavnostjo, s poslanstvom in z vrednotami podjetja, pri katerem bi želeli delati.

2. Kratek uvod je kot prodoren naslov

V prvem odstavku spremnega pisma morate na jasen in jedrnat način povedati, kdo ste in na katero delovno mesto se prijavljate. Ta kratek uvod mora biti kot prodoren naslov, ki opisuje vaše ključne prednosti, ki so za delodajalca pomembne in bodo predstavljene v nadaljevanju.

3. Primeri iz prakse dokazujejo, da ste pravi kandidat

V nadaljevanju pojasnite, zakaj si želite to delovno mesto, kaj vas je v povezavi z njim najbolj pritegnilo in zakaj mislite, da ste idealni kandidat za to vlogo. Pred tem morate dobro razumeti, katere so delodajalčeve potrebe in pričakovanja. Osredotočite se na relevantne izkušnje in veščine, ki jih je delodajalec poudaril kot ključne, in jih opišite s praktičnimi primeri iz svoje kariere, ki jih dokazujejo.

4. Skupni prihodnji uspehi

Pokažite tudi svoje poznavanje podjetja; poudarite, zakaj bi želeli delati za njih, izrazite navdušenje nad uspehi podjetja in predvsem opišite, kako lahko znotraj delovnega mesta prispevate k boljšim izidom.

5. Morebitne neskladnosti so lahko prednosti 

Če vaš življenjepis ne ustreza vsem merilom za izbor, pa vendar menite, da bi lahko odlično opravljali navedene naloge delovnega mesta, lahko v spremnem pismu pojasnite kaj več o vaši osebnosti, svojem ozadju in o pripravljenosti za učenje novih veščin, ki bi vam omogočile nadomestiti morebitne pomanjkljivosti.

6. Pripravljenost in razpoložljivost na intervju

V zadnjem delu spremnega pisma se zahvalite delodajalcu za namenjeno pozornost in omenite svojo pripravljenost ter razpoložljivost za morebitni intervju, v katerem se mu boste podrobneje predstavili. Pozitiven in prijazen zaključek pisma lahko prispeva k dobremu prvemu vtisu, ki ga naredite na delodajalca.