Zaposlitveni intervju je lahko zelo stresna situacija, s katero se moramo spoprijeti v procesu iskanja nove zaposlitve. Da bomo na razgovoru čim bolj suvereno nastopili in izkoristili vse priložnosti za odlično predstavitev, je pomembno, da se nanj dobro pripravimo.

1. Poznavanje podjetja je ključno za uspeh

Poznavanje podrobnosti o podjetju je ključnega pomena za ustvarjanje dobrega vtisa na zaposlitvenem intervjuju. Pred razgovorom preverite spletne strani in družbene medije podjetja, da bi dobili splošen vtis o področjih delovanja, izdelkih oziroma storitvah, ciljnih skupinah in o vodilnih v družbi. Seznanite se tudi z najnovejšimi novicami in s sporočili za javnost podjetja ter z novostmi na trgu in o konkurentih. Ugotoviti morate, katere teme so v tem trenutku za podjetje najpomembnejše.
Če je mogoče, pridobite čim več informacij o odločevalcih oziroma osebi, ki bo vodila razgovor, saj vam poznavanje sogovornika daje možnost, da poudarite skupna poslovna interesna področja in intervju prelevite v pogovor. Dobro si zapomnite tudi njihova imena in nazive.

2. Vprašanja so priložnosti, da se predstavite

Na intervjujih se pogosto pojavijo vprašanja, kot so na primer: zakaj ste se prijavili na to delovno mesto; zakaj ste vi najprimernejši kandidat itn., na katera se lahko predhodno pripravite, da bi nanje čim bolj suvereno odgovorili in jih uporabili sebi v prid. Pri odgovorih si lahko pomagate s krajšim seznamom opornih točk o tem, kako lahko vaše izkušnje, sposobnosti in znanja koristijo delodajalcu. Osredotočite se predvsem na tiste vidike, ki so pomembni za delo, na katero se prijavljate. V odgovorih navedite tudi konkretne primere iz svoje karierne poti, kako ste svoje sposobnosti in znanja uspešno uporabili za doseganje rezultatov.
Če niste vešči javnega nastopanja, vam predlagamo, da pred razgovorom vadite odgovore pred ogledalom ali s pomočjo prijatelja v vlogi izpraševalca simulirate intervju.

3. Vedeti morate, kaj želite

Pred nastopom na razgovoru se morate vprašati, kaj je resnično pomembno za vas in pod katerimi pogoji ste pripravljeni sprejeti novo službo. Poleg plače je pomembno razmisliti tudi o vseh drugih vidikih in pogojih, ki jih nova služba prinaša. Ko boste jasno vedeli, kaj želite, se boste z delodajalcem lažje pogodili o pogojih oziroma ponudbo zavrnili, če ta ne bo izpolnjevala za vas ključnih meril. 

4. Prvi vtis je izjemno pomemben

Na dan intervjuja bodite točni in oblecite za priložnost primerna oblačila. Prepričajte se, da se vam ta dobro prilegajo in da so udobna med sedenjem pa tudi med hojo.
Pozdravite sogovornike z iskrenim nasmehom in s stikom z očmi ter čvrstim stiskom roke. Sedite sproščeno, ampak vzravnano in pazite, da bodo vaša drža, obrazna mimika in govorica telesa odražali zaupanje vase in pripravljenost na pogovor.
Pridite pripravljeni in prinesite s seboj tudi nekaj kopij CV-ja, seznam opornih točk, seznam treh poslovnih referenc, ki bodo delodajalcu dale pozitivne povratne informacije o vas, ter svinčnik in notesnik za morebitne zapiske. Če vaš poklic to omogoča, prinesite s seboj tudi portfolio uspešno izpeljanih projektov.

5. Pripravljeni na izziv

Za delodajalca je pomembno, da ste pripravljeni sprejeti izziv, ki ga novo delovno mesto predstavlja, ter da imate motivacijo in možnosti za uspeh. Pokažite svoje navdušenje nad uspehi podjetja in na konkretnih primerih poudarite, kako lahko prispevate k boljšim rezultatom.
Med intervjujem lahko zastavite nekaj vprašanj o ključnih temah, ki ste si jih predhodno pripravili. Držite se tem, ki se jih niste dotaknil v intervjuju, a so kljub temu za podjetje pomembne. S tem boste delodajalcu dali občutek, da ste prišli dobro pripravljeni za razgovor in da razumete njegov položaj.

6. Pustite si odprte možnosti

Ne glede na izid intervjuja se zahvalite delodajalcu za ponujeno priložnost in namenjen čas ter nakažite, da ste pripravljeni na nadaljnje pogovore oziroma stike. Nikoli ne veste, kdaj se vam bo ponovno ponudila priložnost pri tem istem delodajalcu.